Најмлађи чланови Горгија у походу на Теслић

0:0
Категорија: Дебатни клуб "Горгије"
9. јун 2017. године

Да ли српском језику пријети опасност од нестанка због претјеране употребе страних ријечи? Може ли језик нестати увођењем туђица у његову свакодневну употребу? Шта је претјерано? Шта је страна ријеч, она коју не знам користити или она коју користим? Да ли нам је потребна редовна војска? Има ли редован војни рок позитивног утицаја на младе људе? Да ли нам је потребна војска да бисмо имали или да не бисмо имали рат? На сва ова питања одговоре су тражили и размјењивали чланови Дебатног клуба "Горгије" Гимназије Бања Лука са колегама из СШЦ "Јован Дучић" из Теслића који су чланови најмлађег, тек основаног дебатног клуба у мрежи ЦКД-а.

Slika

У петак, 2. јуна 2017. године, аргументе су у двије веома добре дебате размјењивали ученици бањолучке Гимназије и СШЦ "Јован Дучић" из Теслића. Дебатни клуб у Теслићу основан је у априлу мјесецу под вођством Исидоре Миљић, професора српског језика и књижевности, а уз велику подршку и помоћ наших Горгија. Овај дан била је прилика да Теслићани узвратно угосте колеге из Бање Луке и да уз дебатовање покажу шта су и колико успјели да ураде у врло кратком временском периоду. Морамо признати, много тога!

Уз присуство директора школе домаћина и тренера оба клуба, али и великог броја ученика, започела је прва дебата на тезу: Претјерана употреба страних ријечи може довести до нестанка српског језика. Тим из Теслића имао је позицију афирмације, док су Горгије, у чијем саставу су биле Софија Грубач, Џеннета Хајдарпашић и Јелена Поповић, негирале наведену тезу. Након врло жустре и добро припремљене дебате и публика и судије једногласно су одлучиле да је негација била увјерљивија у својој аргументацијској линији. Младим колегема из Теслића исказали су велике похвале за припремљеност и одлично излагање, али ма како мало било, искуство је ипак побиједило.

Друга дебата десила се између два тима из Теслића, а на тезу: Обавезан војини рок позитивно утиче на развој малдих и друштва. Ова изузетно занимљива теза успјела је да задржи пажњу публике и покрене веома жустру дискусију након саме дебте, што је знак да је дебата била и више него успјешна. Чланови Горгиија овога пута имали су улогу судија и својим детаљним и веома стручним коментарима и запажањима пружили су много помоћи колегама почетницима.

 

На крају овог лијепог дана констатовано је да би ово могао да буде почетак једног дивног пријатељства....

 

По секцијама