Екскурзија гимназијалаца

0:0
Категорија: Гимназија
7. јун 2017. године

У периоду од 19. до 27. маја 2017. године ученици трећих разреда бањолучке Гимназије били су на ескурзији изабравши сада већ традиционалну дестинацију Италија - Француска - Шпанија. Срећа и радост још увијек се осјећају, а утисци сабирају. Како им је било, провјерите у наставку.

Slika

Свако прољеће доноси нови почетак, нове успомене и нове људе. Годинама оно означава долазак незаборавне авантуре за једну генерацију гимназијалаца. На кратко су различита мјеста и различити људи постали наша свакодневица, а ми једна велика породица!

Путовања су саставни дио човјековог живота, вољели их ми или не. Свако од њих оставља барем рез на ковчегу наших успомена, а на крају крајева и наш цијели живот је једно путовање.

Приче о доживљајима са средњошколске екскурзије живјеће годинама. Као што су их наши родитељи препричавали нама, тако ћемо и ми нашим породицама. Сјећање на то необично путовање са вршњацима је попут вина, што је старије то више вриједи, иако то ми сада можда не примјећујемо. Свјесно или несвјесно, све наше приче заврше сјећањем на догађаје са екскурзије.

Италија, Француска и Шпанија су земље које одишу посебном енергијом. Свака од њих има свој дух и личност, а нама, као гимназијалцима, је била част да се упознамо са њима.

Занесени у мору Гаудијевих архитектонских дјела, Далијеве умјетности, венецијанских улица и веронских прича и легенд, заједно смо уживали у сваком тренутку нашег путовања од 19. до 27. маја.

Хиљаде километара које смо прешли су биле потребне да постанемо ближи, да упознамо људе са којима већ три године идемо у школу. Неко би рекао да је то био један напоран и дуг пут, а неко да је прошао док трепнеш.

Након поласка са станице, већина нас и даље није била свјесна да је почела матурска ексукрзија, путовање о којем смо слушали стотине прича. Сљедеће јутро, испред нас се појавила Венеција, један од градова које смо замишљали током читања многих књижевних дјела и анализирали њене уличице на фотографијама. Сада је она стајала пред нама, а њене улице су нас звале да их упознамо. Киша је постајала све јача, али групица средњошколаца у шареним кабаницама није дозволила да им било шта поквари расположење.

Град који је очарао многе је Барселона. Чак ни два дана разгледања нису била довољна како бисмо доживјели и осјетили сваки кутак овог града. Гаудијев парк Гуељ и његова друга архитекстонска остварења вриједна су дивљена сваког пролазника. 

На путу према Француској посјетили смо музеј Салвадора Далија. Ходајући ходницима и просторијама његовог музеја провели смо неколико сати у једном потпуно другом свијету, свијету створеном у његовом уму и машти, а доживљеном на миллион различитих начина. Путовање је настављено све до Сан Рафаела, а наредни дан даље, у Кан, Ницу и најзад у Верону.

Иако помало уморни, уживали смо у сваком моменту екскурзије која се полако приводила крају.

Фотографије су се низале једна за другом као успомена на сва мјеста којима смо корачали и људе који су тада били поред нас. Ко зна, можда ћемо их се за десетак година сјећати тек онако кроз маглу, а можда ће баш они наставити корачати са нама кроз живот…

Новинарска секција

Фотограф: Душан Вученовић, III7

 

По секцијама