Генијални дилетанти

0:0
Категорија: Њемачки клуб
21. март 2017. године

Slika

Навикли смо да разредне часове проводимо у учионицама и разговарамо о актуелним дешавањима. Међутим, разред ИИ4 је заједно са својом разредницом и професорицом њемачког језика, Сашом Травар, 15. марта одлучио посјетити актуелну изложбу {[лат]}„Гениале Диллетантен“{[лат]}.

Ријеч је о изложби интерактивног карактера на њемачком језику, постављеној од стране Гоетхе Института у БиХ. На самом улазу у хол НУБ РС налази се објашњење за све посјетиоце: „Geniale Dilletanten је намјерно погрешно написан назив једног концерта који је 1981. године одржан у Берлину а који је постао синоним за кратку епоху умјетничког препорода. Нарочито у подручјима гдје су се налазиле Академије умјетности развијала се једна умјетничка жестина, која је била обиљежена експериментисањем путем преклапања жанрова и укључивањем нових електронских уређаја... У текстовима пјесама и називима бендова се умјесто енглеског усталио њемачки језик. Умјетничка алтернативна сцена је добила међународну пажњу и признање својим гласним протестом и циљаним провокацијама...“.

Циљ ове изложбе јесте да прикаже коријене данашње модерне музичке сцене у Њемачкој, односно супкултуру Њемачке 1980-их година. Поставка нас упознаје са седам најважнијих музичких бендова тога времена, а то су: {[лат]}Еинстüрзенде Неубаутен, Тöдлицхе Дорис, Дер План, Фреиwиллиге Селбстконтролле (Ф.С.К.), Палаис Сцхаумбург, Деутсцх Американисцхе Фреундсцхафт (Д.А.Ф.) и Орнамент унд Вербрецхен{[лат]}.

Ови бендови су истраживали границу између музике и буке, инструментима састављеним од металног отпада, експериментисали са различитим умјетничким формама итд. Самостално су дизајнирали омоте плоча, организовали концерте, и покушали бити сами своји менаџери, како би се одупрли систему.

Ученици су били у прилици да виде моду, дизајн и музику тог периода кроз упечатљиве фотографије, плоче (поменутих, али и других представника те епохе) и кратке филмове. Вјероватно су стекли најбољи утисак када су послушали неколико понуђених пјесама од сваког наведеног бенда.

 

Одјељење друго четири сматра овакав вид часа веома добрим и ефикасним начином да се ученицима приближи култура државе чији језик уче, из перспективе која је другачија од класичне школске.

 

 

Софиа Миљатовић{[лат]}ИИ{[лат]}
 

4

По секцијама