Гимназијалац на путу ка Олимпијским играма

3:0
Категорија: Гимназија
11. март 2016. године

Гимназијалци - вриједни ученици и врхунски спортисти. Још један свједок томе је Михајло Чепркало, ученик другог разреда бањалучке Гимназије и професионални пливач. Он ће нас увести у мали свијет великих спортиста и показати како се велика љубав према пливању, али и школске обавезе могу савршено ускладити.

Slika
У разговору са Михајлом сазнали смо много тога корисног и лијепог што бисмо свакако подијелили са свима вама.

Како си се почео бавити пливањем и када си осјетио праву љубав према спорту?

„У почетку сам тренирао кошарку, а затим сам почео и пливање, првенствено због здравља. Бојао сам се воде, задњи сам пропливао у групи, али након неког времена напустио сам кошарку и посветио се само пливању. Љубав према спорту осјетио сам прије неколико година, када сам слушао искуства пријатељице са Свјетског првенства у Шангају. То ме је заинтригирало и осјетио сам да је пливање прави избор”.

Колико дуго тренираш, у којем клубу и колико често имаш тренинге?

„Пливањем се бавим већ једанаест година, а тренирам у Академском пливачком клубу „22.април“. У току седмице имам десет пливачких тренинга за које препливам од 80 до 120 километара и шест тренинга у теретани. Просјечно трајање тренинга је око 2 сата “.

Које дисциплине су ти најдраже, а у којима си најбољи ?

„ Најдраже дисциплине су ми 100 и 200 м делфин, а најбољи сам у пливању на 400 и 1500 м краул“.

Прошле године си учествовао на многим такмичењима, са неких си се вратио са Б нормом за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру. Какви су били твоји утисци?

 „ Прво сам учествовао на Европским олимпијским играма за младе у Тбилисију. Тамо сам отпливао обје Б норме за Олимпијске игре. У први мах био сам незадовољан видјевши да сам четврти, али када сам видио вријеме и коначан резултат, осјећај је био неописив. Након Тбилисија, отишао сам на Свјетско првенство у Казањ, гдје сам поправио норму на 1500 м краул за чак 9 секунди. Такође, пливао сам 200 м делфин и оборио сениорски рекорд Босне и Херцеговине”.

Која ти је од освојених медаља најдража ?

„Најдража медаља ми је дефинитивно златна медаља коју сам освојио у Берлину 2013.године, на 400 м слободно, гдје је учествовало 1500 пливача из 27 земаља”.

Претходни мјесец си био на припремама у Шпанији. Да ли си стекао нека нова искуства ?

„Ово је већ трећа година откако сам на висинским припремама у Шпанији, све је протекло по плану и у најбољем реду. Са нама су били и пливачи из Јапана који су нас додатно мотивисали и подсјетили да без озбиљног и напорног рада нема резултата”.

 На кога се угледаш?

„Идол ми је наш бивши пливач, Милорад Чавић, али и Американац, Мајкл Фелпс“.

Каква су твоја очекивања од Олимпијских игара у Риу овог љета?

„Имам још времена да потврдим одлазак на Олимпијске игре. Пробаћу остварити још бољи резултат на Европском првенству у Лондону и на Европском првенству за јуниоре у Мађарској, који ме чекају у мају. Наравно, ако одем у Рио надам се што бољем пласману “.

Твоја сестра Јована се, такође, бави пливањем. Да ли сте ривали или подршка једно другом?

„ Бавимо се истим спортом и имамо сличне тренинге. Она ми је велика подршка, као и родитељи, и даје ми велику мотивацију за Олимпијске игре“.

Асоцијације када чујеш ријеч „пливање“ су...

„Напорно, незахвално, али задовољство .“

 Захваљујемо се Михајлу што је подијелио своја искуства са нама. Желимо му много успјеха у даљој каријери и походима на злато!

Ирена Лукач и Сара Травар, II4 

По секцијама