Дани палачинки - предузетници у акцији

2:0
Категорија: Предузетништво
17. децембар 2014. године

Ако сте у петак, 28. новембра, прошли поред мале "седмице", могли сте лако да помислите да су наши гимназијалци одлучили да отворе посластичарницу. Али не, то се свакако није десило. Наиме, ученици ИБ2 програма су, заједно са професорицом математике Јасном Тадић, данима радили на припреми и реализацији овог неодбичног Дана палачинки за који се, вјероватно, питате какве везе може имати с математиком.

Slika

Наиме, од ове године наша школа учествује у Пројекту предузетничког учења у оквиру програма SEECEL (South Eastern Europe Center for Entrepreneurial Learning) као прва средња школа из Републике Српске.  Циљ пројекта је да покаже ученицима да оно што уче на часовима није само теорија која им касније у животу неће користити. Напротив. Уколико искористите своју машту и креативност све што учимо у школи може да се искористи и у стварном животу. ИБ образовање и иначе почива на овим принципима па нама није било тако тешко осмислити неку практичну примјену нашег знања.

И ето тог споја палачинки и математике! Први дио активности подразумијевао је својеврсно истраживање тржишта у нашем граду које се базирало на испитивању понуде и цијена палачинки. Након тога дошао је на ред други корак, а то је била самостална припрема палачинки и различитих, обичних и необичних прелива. Сви ученици су направили своје омиљење палачинке и израчунали колико су материјала утрошили. Заједно са професорима су дегустирали све производе и гласали за најбоље палачинке. А онда су замислили шта кад би они жељели да отворе своју радњу најбољих палачинки у граду?! И  почели да рачунају цијену брашна, млијека, јаја, уља, утрошене струје (скупе и јефтине), 17% ПДВ-а, таксе, итд. И дошли су до прихватљиве цијене и закључили да би се требало уложити доста рада, да добит у почетку можда не би била онолика колико су очекивали, али да не би било немогуће то и постићи. Успјешни људи увијек мисле позитивно, не боје се рада, али без креативности и другачијег начина размишљања нема успјеха. Успјешни људи виде прилику тамо гдје остали одустају.

Било нам је пријатно и забавно, а нешто смо и научили. Ми смо одлучили да пробамо да у оквиру неколико предмета покушамо да научимо нешто о предузетништву. Правимо брошуру на енглеском језику, симулираћемо интервју за факултет и наш први посао, видјећемо како је то бити преводилац и туристички водич, направићемо свој мали врт и узгајати своје поврће, правити изложбе и продавати слике у галерији коју ћемо сами направити, дебатом покретати иницијативе за измјене закона и правилника који ћенм омогућити бољи живот и љепши свијет, правити накит,.... 

Уколико имате неку интересантну идеју о реалној примјени свега онога што учимо у школи, а истовремено желите научити нешто о предузетништву, јавите нам се. 

Предузетници

 

По секцијама