Свјетска олимпијада из информатике 2012

13:0
Категорија: Програмерска секција
2. октобар 2012. године

У недјељу, 23. септембра, почела је Свјетска олимпијада из информатике (International Olympiad in Informtics) у Сирмионеу, Италија. Два ученика наше школе, Андреј Иваниш и Александар Келечевић, представљали су Републику Српску на овом такмичењу.

Slika

У недјељу, 23. септембра, почела је Свјетска олимпијада из информатике (International Olympiad in Informtics) у Сирмионеу, Италија. Наиме, ово је свјетски догађај на ком је учествовало више од 80 држава. Два ученика наше школе, Андреј Иваниш и Александар Келечевић, представљали су Републику Српску на овом такмичењу. Вођа дијела тима из Републике Српске био је бивши гимназијалац, садашњи студент Електротехничког факултета у Бањој Луци, Игор Шево који је уједно и припремао ученике за такмичење.

Иначе, Андреј Иваниш је државни првак у Босни и Херцеговини на Државном такмичењу ове године, док је Александар на том такмичењу заузео четврто мјесто (детаљан чланак можете прочитати овдје).

Ови ученици, заједно са колегама из Федерације Босне и Херцеговине, такмичили су се у дводневном такмичењу на ком задаци захтијевају изузетну концентрацију, увјежбаност и интелигенцију. Укупно је било дато шест задатака (по три сваки дан) који су били нешто другачији него на раније  (детаљне информације можете видјети на веб-сајту Олимпијаде: www.ioi2012.org). На овој 24. Олимпијади из информатике, уведен је и нови систем који је вођама тимова олакшавао превођење задатака са енглеског језика. Превођење је трајало дубоко у ноћ, будући да су вође тима из Босне и Херцеговине (по један из сваког ентитета) имали намјеру да задаци буду што тачније преведени.

Андреј и Александар су остварили добар резултат, но нису освојили медаљу. Александар ће можда имати шансу и сљедеће године, када се Свјетска олимпијада из информатике одржава у Аустралији.

На свечаном отварању предсједник Олимпијаде из информатике, Ричард Форстер, напоменуо је да је, наравно, битно побиједити , али да није једини начин да се побиједи да се освоји медаља, већ је побједа и у остваривању познанстава са учесницима Олимпијаде који долазе из других крајева свијета. И управо тако, наши такмичари су стекли нова познанства која ће им можда отворити нове путеве.

И на крају, треба поменути и Министарство просвјете и културе и личног министровог возача, Горана Глишића. који је Александру и Игору обезбиједио угодну и сигурну вожњу до Сирмионеа и назад у Бању Луку, као и врло пријатно друштво.

Аутор:

По секцијама