Предавање ,,Српско-кинеске констелације”

0:0
Категорија: Гимназија
15. фебруар 2019. године

Поводом обиљежавања Кинеске Нове године, професор српског језика и књижевности, Иван Јевђовић, одржао је предавање на тему ,,Српско-кинеске констелације", које су организовали Конфуцијев институт у Бањалуци и бањалучка Гимназија

Slika

У уторак, 12. фебруара 2019. године, у једној од учионица бањалучке Гимназије, професор српског језика и књижевности, Иван Јевђовић, одржао је предавање на тему ,,Српско-кинеске констелације", које су организовали Конфуцијев институт у Бањалуци и бањалучка Гимназија, поводом обиљежавања Кинеске Нове године.

Професор је искористио прилику да изложи виђење змајева као заштитника, пријатеља и љубавника у кинеској и српској култури. Када је ријеч о традицији, професор је истакао многобројне сличности ових двају култура, у чијим епским дјелима се главним јунацима као помоћ у борби против зла обично јављају натприродна бића, и то управо змајеви.

Пронашавши инспирацију у чувеној легенди о Хуа Мулан, храброј, интелигентној и способној кинеској ратници, искористио је честу појаву змајева у овом анимираном филму да присутнима приближи значај змајева у кинеској традицији, али и јаку везу са српским легендама.

Такође је, поред важности човјековог његовања традиције и тог вида повезивања са прецима, исказао важност тежње ка непрекидном истраживању традиције и повезивању са другим народима и њиховим културама.

Предавање професора Ивана Јевђовића протекло је веома успјешно и успјело је заинтересовати присутне да сазнају више о култури и народним обичајима Народне Републике Кине. Остаје нада да ће Конфуцијев институт у Бањој Луци и убудуће организовати предавања оваквог типа, те тако наставити окупљати многобројне професоре и заинтересоване ученике бањалучке Гимназије.

Јелена Лакета 

По секцијама