Посјета вјерском објекту у Бањој Луци: Ферхат-пашина џамија

0:0
Категорија: Гимназија
20. јун 2018. године

У четвртак, 15. јуна 2018. године, посљедњи дан школе, ученици првог разреда имали су теренску наставу географије обилазећи знаменитости свога града.

Slika

У четвртак, 14.јуна, у пратњи професорице географије, Јасминке Мрђен, ученицима Гимназије одјељења И2 омогућена је теренска настава. Повод је био проучавање родног града, престонице културе Републике Српске, града Бања Лука.

Културно мјесто које смо обишли била је добро позната Ферхат-пашина џамија или Ферхадија. Дочекао нас је господин који је уједно био и велики познавалац историје џамије и саме исламске културе. Почастио нас је корисним информацијама о грађевини. Наиме, џамија је изграђена 16. вијеку, тачније 1579. године. Срушена је 1993. године, али UNESCO је понудио помоћ те је  обновљена до краја 2007. године и сада је заштићена културна баштина. Натписи на зидовима су инспирисани цитатима из свете књиге Куран, и писани су на арапском језику. Сви орнаменти имају значење и за готово сваки је дато објашњење.

Помно смо пратили предавање и на крају сабирали утиске и интересовања заједно са професорицом. Дошли смо у додир са још једном вјером и културом и тиме проширили своја знања стечена на часовима  ликовне културе и историје. Захваљујемо се професорици зато што нам је омогућила да учимо и изван учионице, и што је час од 45 минута претворила у незаборавну шетњу ходницима историје, културе и религије. Оно што смо данас научили сигурно нећемо заборавити, а надамо се да ће у будућности бити више оваквих часова. 

Невена Зеленика I2

По секцијама