21. државно дебатно такмичење

2:1
Категорија: Дебатни клуб "Горгије"
27. фебруар 2018. године

У периоду од 23. до 25. фабруара 2018. године у Бехрам-беговој медреси у Тузли одржано је 21. државно дебатно такмичење на којем су наше Горгије оствариле сјајне резултате у многим категоријама.

Slika
Регионално дебатно такмичење било је и за Горгије и више него позитивно и са два тима пласирале су се на 21. државно дебатно такмичење. Након мјесец дана припрема, припреме истраживачких материјала и писања есеја, осиромашени за једног члана (Софију Мијовић), али обогаћени за два млађа члана Горгија у функцији подршке (Маја Мацура и Џеннета Хајдарпашић), екипа Горгија (Марко Јакшић, Александра Љепојевић, Софиа Миљатовић, Александар Матић и Александар Бакмаз) заједно са својим тренером (професорица Бранка Кукић) упутила се у Тузлу. Лијепо дочекани од доброг домаћина, присуствовали смо свечаном отварању у току којег су објављени парови квалификацијских рунди и договорен рад у наредна два дана. Из дебате у дебату, из рунде у рунду, вриједно смо радили и свом снагом се борили за надмоћ сопствених аргумената. Дубоки минус, снијег, али и згуснут распоред дјеловали су исцрпљујуће, али лијепа дружења и упознавања нових људи и њихових култура и начина живљења уљепшали су овај напорни викенд.
Након четири квалификацијске рунде објављени су четвртфиналисти међу којима су се нашли и наши момци познати под именом Горгије 1 (А. Бакмаз и А. Матић). Екипа Горгија 2 се, на нашу велику жалост; није пласирала даље. Осим наших момака, у четвртфинале ушле су по двије екипе Сарајевске и Тузланске медресе као и двије екипе из Источног Сарајева. Након што су у недјељу одржане полуфиналне и финална дебата, ранг екипа изгледао је овако: 
1. мјесто: Гази-хусрефбегова медреса Сарајево 1
2. мјесто: СШЦ "Источна Илиџа" Источно Сарајево
3. мјесто Гимназија Бања Лука 1.
у појединачној категорији најбољих дебатаната наш Александар Бакмаз заузео је високо 2. мјесто.
Осим дебатног такмичења, у току ова три дана одржало се и посебно такмичење у говорништву. Титулу најбољег говорника понио је наш Александар Бакмаз.

Младе наде Горгија, Маја Мацура и Џеннета Хајдарпашић, својим креативним радовима (писани састави, фотографија и видео о свом граду) освојиле су 2. и 3. награду и имале могућност да присуствују државном дебатном такмичењу које је за све велико искуство. Наравно, биле су сјајна подршка својим старијим колегама.

Свим учесниима такмичења исказујемо велику захвалност на сјајном представљању своје школе и свог града, достојанству и култури који су већ препознатљиве особине Горгија.
До идућег такмичења и нових побједа, ми вас поздрављамо и позивамо да нам се придружите.

Дебатни клуб "Горгије" Гимназије Бања Лука
По секцијама