Тесла и Пупин на истом путу: гимназијалци волонтирају на изложби

3:0
Категорија: Гимназија
20. новембар 2017. године

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањој Луци, 15. новембра 2017. године, свечано отворена је изложба Тесла и Пупин на истом путу.

Slika

С изразитим поштовањем директор библиотеке Љиља Петровић Зечић пожељела је добродошлицу свим посјетиоцима који ће моћи наредних дана осјетити хармонију спајања два велика научника Тесле и Пупина, као и спајање  просвијећености, науке, културе и образовања.

Ауторка изложбе Александра Нинковић Ташић, предсједница Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин у свом преданом раду пронашла је преко 15.000, умногоме непознатих и необјављених докумената о Михајлу Пупину. Захваљујући њој, имамо могућност да видимо „вечнутак“ односно, тренутак вјечности како нам открива њен сарадник, аутор телевизијске емисије „Агапе“ и издавачке куће, Александар Гајшек.

Господин Александар Гајшек упозорио нас је на важност чувања српских великана од заборава, истичући да нисмо ни свјесни шта је Пупин све учинио за српски народ. Аутобиографије Николе Тесле и Михајла Пупина су књиге која треба да има свака кућа, а сада постоји једна књига која обједињује обје биографије. Дизајн корица је оригиналан, јер на једној страни је Тесла, а на другој Пупин. На тај начин не дају ни једном ни другом предност већ истичу да су њих двојица равноправни и на истом путу.

Оно што је најзанимљивије јесте музеологија будућности коју нико нигдје у свијету није направио. Овим начином су представили изложбу и велике мисли научника.

Завршну ријеч је имао министар науке и технологије, Јасмин Комић, рекавши да је знање наша развојна шанса и да је пут знања и науке пут којим ћемо створити мјесто у ери глобализације. „Ово је поднебље умних, паметних људи који могу све да ријеше, а који, можда, имају један проблем, а то је да не уступају пред силом која је испред, цијенећи да бране ону што је иза“, изјавио је министар и тиме охрабрио све младе којима тек предстоји пут успјеха.

Неколицина гимназијалаца укључила се директно у припрему и рад на изложби и то као волонтери, обучени да буду водичи свима онима који посјете Библиотеку с циљем да погледају ову сјајну изложбу.

Милица Топић IV10

Милош Травар IV2

По секцијама