Дебата поводом 230. годишњице Вуковог рођења

1:0
Категорија: Дебатни клуб "Горгије"
11. новембар 2017. године

8. новембра 2017. године, у холу бањалучке Гимназије поводом 230. годишњице рођења једне од највећих личности српске књижевности, реформатора српског језика, филолога, сакупљача народних умотворина и писца првог српског Рјечника - Вука Стефановића Караџића, одржана је дебата на тезу ,,За и против Вука“.

Slika

Током дебате, чланови дебатног клуба ,,Горгије“, чувени гимназијалци дебатанти, подијељени у двије супарничке екипе – владу и опозицију, имали су прилику да изложе своје аргументацијеске линије у вези са овом темом и образложе сваку од њих. Прву екипу, екипу Владе, чинила су три ученика трећег разреда: Александра Љепојевић, Александар Павлић и Филип Бештић, а другу – екипу опозиције: Софија Грубач, Маја Савковић и Лука Гајић. Формат у којем су дебатовали био је познати и међу ученицима омиљени World School дебатни формат којег карактерише забаван и занимљив тон.

Говорници из афирмацијске екипе, током дебате заговарали су идеју да је Вук поставио чврст и неуништив темељ некадашњем и данашњем српском језику, утабао пут за даљи развој нашег језика и указали да Вук треба бити називан ,,оцем новије српске књижевности“.
Са друге стране, упорни дебатанти екипе негације покушали су не да умање, нити да демантују Вуков значај у српској књижевности, већ да покажу присутнима да сва истина о Вуку није таква каква је представљена у књигама, списима, школама и осталим образовним установама, те да није он оснивач девизе ,,Пиши као што говориш, читај како је написано“ и мноштво других информација. Читавим холом водила се жустра расправа, чији циљ није био одношење титуле побједника или доказивање било чијих способности, већ исказивање ставова и чињеница обје екипе, првенствено забавног и сазнајног карактера. Улогу водитеља ове године преузела је ученица трећег разреда Гимназије ИБ програма и капитен Дебатног клуба "Горгије", Софиа Миљатовић, која је на почетку свима присутнима пожељела добродошлицу, представила све учеснике и објаснила циљ јавне дебате.

Поред сталожених и рјечитих дебатаната, велике похвале и још већи аплауз од стране присутних упућене су и вриједним ученицима који су уложили труд и вријеме, те написали литерарне радове који су однијели прва мјеста на школском литерарном конкурсу ,,У сусрет Вуку“. То су: Сара Максимовић, Филип Драгојловић, Анђела Маринковић и Александра Вујовић, ученици наше школе.

Ове године, Гимназија се побринула за достојно обиљежавање рођења Вука Караџића и остаје нада да је ова дебата постигла свој циљ, а то је размјена мноштва нових и корисних информација о Вуку Стефановићу Караџићу, његовом раду и разријешила недоумицу „За или против Вука“. Као и увијек, заинтересованост гимназијалаца о овој значајној материји за српски народ и језик била је вече. 

Јелена Лакета, II8

 

По секцијама