Наши ученици успјешни у свим сферама живота

2:0
Категорија: Гимназија
9. новембар 2017. године

Гимназија је била, јесте и остаће расадник различитих врста талената, од научних преко умјетничких, па до спортских. Бања Лука је увијек била занимљива по пливачима изузетних способности. Неки од њих су сада дио Гимназије. Саговорници новинарске секције, овај пут, били су Лука Симић и Алекса Крминац, ученици другог разреда бањалучке Гимназије, а како су нам се они представили, прочитајте у наставку!

Slika

1. Када си се почео бавити пливањем и када си осјетио праву љубав према спорту?

 Алекса: Пливањем се бавим од своје десете године, а праву љубав према спорту осјетио сам освојивши прво злато прије више од пет година. Тада сам схватио да се сваки труд исплати.

 Лука: Са 11 година сам се почео бавити пливањем. Након доласка у такмичарску групу Младена Чеке, успјешног тренера и човјека, осјетио сам истинску љубав према овом спорту и схватио сам да се у води заиста лијепо осјећам.

2. Колико дуго тренираш, у којем клубу и колико често имаш тренинге?

Лука: Тренирам у Пливачком клубу „Олимп“ већ 5 година, а од скоро код тренера Жељка Панића, двоструког олимпијца. Број тренинга зависи од периода године и такмичења, али тренутно имам два тренинга дневно, један пливачки и један у теретани.

Алекса: Тренирам већ седам година у бањалучком пливачком клубу “Олимп”. Тренинзи су интензивни, свакодневни у временском трајању од два сата. Такође, у теретани проводим дневно по сат времена.

3. Које дисциплине су ти најдраже, а у којима си најбољи?

Алекса: Најдраже дисциплине су ми 200м леђно, у којој сам постао носилац апсолутног рекорда БиХ, и 200м мјешовито. Такође, у дисциплини 100м леђно крајем прошле године оборио сам кадетски рекорд БиХ.

Лука: Најдража дисциплина  ми је 200м прсно, јер сам прве успјехе постигао у истој и по мени је најзахтјевнија дициплина. Данас сам најбољи у делфину.

4. Која ти је од освојених медаља најдража и зашто?

Лука: Свакако медаље са првенства БиХ из Сарајева 2012.год. када сам први пут, неочекивано, постао првак БиХ у дисциплини 100м прсно. Ово је за мене било прво важније такмичење и почетак мојих успјеха као и велика мотивација. Такође, злато са истог такмичења гдје сам као члан штафете “Олимпа” оборио и свој први државни рекорд. Подијелити успјех са својим пријатељима представља нешто посебно.

Алекса: Најдража медаља ми је златна медаља са државног првенства БиХ, зато што сам по први пут постао шампион БиХ, иако то нисам очекивао. Осјећај је био неописив.

5. Како успјеваш ускладити тренинге и школске обавезе?

Алекса: Школу и пливање је веома тешко ускладити, поготово ако живите далеко од школе и базена. Ја сам у таквој позицији, али уз одличну организацију, све се може постићи. Ипак, ја имам среће, јер моји професори цијене мој труд и рад, баш у оној мјери у којој би требало.

Лука: Јако је тешко ускладити све обавезе, јер систем још довољно не подржава спортисте, а такође увијек је присутан умор који нама пливачима додатно отежава учење, као и проблем са изостанцима због такмичења и припрема. Изузетну подршку ми пружају проф. физичког васпитања Неђо Мацановић и разредни старјешина Сандријела Касагић.

6. Асоцијације на ријеч пливање су….

Лука: Ентузијазам, мотивација, пријатељство и живот.

Алекса: Воља, рад, труд, жеља, пријатељство, упорност, једном ријечју живот.

 

Нашим младим спортистима желимо много среће и успјеха на будућим такмичењима!

                                      

 

   Ирена Лукач IV1

 

По секцијама