Свјетски дан менталног здравља: Гимназијалци и УГ "Заједно" заједно против стигме и дискриминације

1:1
Категорија: Гимназија
10. октобар 2017. године

Свјетски дан менталног здравља се традиционално обиљежава 10. октобра. Поводом овог дана, у просторијама зграде Владе Републике Српске Министарство здравља и социјалне заштите је организовало неколико презентација и предавања професора и доктора, а у сарадњи са УГ “Заједно” и музички програм.

Slika

Свјесни смо чињенице да је наша околина и даље у великој мјери затрована предрасудама. Људи који су обољели од било какве менталне болести најчешће постају изопћеници друштва. Њихове животне приче нису лаке, постају честа мета стигме и дискриминације, а многи их сматрају опасним без основаног разлога. Свако од нас вјерује да се то не може десити баш њему, међутим, менталне болести су зачуђујуће честе, од њих може обољети било ко.

Пред пуном салом у згради Владе Републике Српске, након предавања и презентација, корисници УГ “Заједно”, који су чланови музичке радионице у овој организацији, су уз подршку Градског тамбурашког оркестра  Бањалука и чланова Волонтерске секције Гимназије, Саре Каралић, Иване Штековић и Селме Ибрекић, извели музички перформанс у трајању од око четрдесет минута.

Старе, добре музичке нумере, кроз које смо заједно успјели испољити оне најдубље емоције и осјећања, никога нису оставиле равнодушним. Убрзо је већина присутних и пјевушила са њима.

Дугогодишња сарадња са УГ “Заједно” је прелијепо искуство за сваког гимназијалца који је имао прилику да учествује у њиховим пројектима и активностима. Многи од чланова су пјесници или љубитељи поезије и музике, умјетници и храбри, породични људи јединствени у свом постојању као и свако од нас.

Селма Ибрекић IV11

Фотограф: Бојан Малиновић IV5

По секцијама