Ђифони- Магија филма

0:0
Категорија: Гимназија
4. новембар 2017. године

Дана 17. октобра 2017. године отиснуле смо се на путовање чијег богатства и разнобојности нисмо биле ни свјесне до самог суочавања с неодложним повратком. У периоду од 18. до 23. октобра Скопље је красио Giffoni Macedonia Youth Film Festival, чије смо магије били дио и ми.

Slika
Интернационални филмски фестивал Ђифони (Giffoni) један је од најпознатијих свјетских фестивала филма данашњице, а сеже из далеке 1971. када је, по први пут, одржан у малом граду Италије, Giffoni Valle Piana. Са својом основном мишљу окупљања дјеце и младих који подијељени у три категорије (јуниори, кадети и сениори) гледају такмичарске и друге филмове, уче о процесу стварања истог учествујући на једној од великог броја радионица као што су костимографија, сценариј, шминка и слично, те врше дискусију и оцјењују погледане филмове, овај фестивал проширио се на велики број земаља читавог свијета као што су Македонија, Аргентина, Пољска, Кина и многе друге.

  Ове године у Македонији је одржан 5. Филмски фестивал који је с правом носио слоган "Into the magic of cinema". Оно што се прожимало, будило, постојало и трајало шест дана управо је само једно – магија! Фестивал је своју традицију оправдао уз основни садржај који је додатно обогаћен, како многим сусретима са глумцима и режисерима као што су Ханис Багашов, Лука Кортина, Наталија Теодосиева и други, те концертима текућег Џез фестивала и презентацијама разних остварења у виду успјеха аматерског филма и књига, тако и невјероватним људима који су шест дана дисали као једно. {[лат]}Гиффони{[лат ]}се из дана у дан кретао као једна разнобојна цјелина састављена од различитих култура, идеја, мишљења и ставова не осуђујући ниједан фактор, но уздижући га на ниво једног великог заједништва. Искуство које смо понијеле из Македоније много је више од слика или мајице фестивала коју смо носиле. То је сваки разговор и осмијех са новоупознатим људима, свако предавање радионице којој припадате, свака минута филма коју гледате, свака дискусија и ријеч коју чујете на неколико различитих језика, свака суза која је потекла уз филм у препуној сали кина и, на крају, сваки загрљај и свако „видимо се сљедеће године“ када је дошао крај том другом свијету, а ви нисте ни сигурни да ли ћете моћи бити дио њега и сљедеће године.

  Оно што је тих шест дана трајало на улицама Скопља и у просторијама Омладинског центра и кина Милениум,  нешто је невјероватно, толико, да стварност којој се требате вратити одједном дјелује монотоно и недовољно!
  За крај, захваљујемо се управи наше школе и професорици Ромини Гуидо Пајић, који су нам пружили шансу за одлазак у овај нови свијет чији ћемо дио остати све док су и наше успомене дио нас!
  У прилогу се налазе линк веб сајта и Фејсбук странице овог фестивала, као и фотографије, уколико желите видјети и сазнати више.

http://giffoni.mk/
https://www.facebook.com/GiffoniMK/

Андреа Јеремић, III8

По секцијама