Европски парламент малдих - државна сесија и бањолучки гимназијалци

У периоду од 22. до 26. фебруара у Мостару је одржана државна сесија Европског парламента младих Босне и Херцеговине. Представници регионалне сесије из Бање Луке били су ученици бањолучке Гимназије, дебатанти Дебатног клуба "Горгије", Јована Гвозденац IV10 и Марко Јакшић, ИБ2. Како је протекло засиједање и шта су радили, прочитајте у наставку текста!

Догађај број: 5
Ни један град у Босни не изазива толики осјећај ироније као Мостар, град који служи као симбол подјела и мржњи које су разориле овдашње народе прије 30 година. Ипак, омладина овог града је она која га наслеђује и она представља главни покретачки механизам промјене, како у Мостару, тако и у цијелокупној Босни и Херцеговини. Организацијом различитих догађаја и манифестација, она полако успијева да премости зла сјећања наших родитеља, отварајући нам нову, глобалну перспективу будућности.
Недавно сам учествовао у једној од таквих манифестација: државна сесија Европског парламента младих ({[лат]}ЕYП{[лат]}) у Мостару, званичног имена Нарента 2019. Ова организација већ скоро 30 година широм Европе организује овакве сесије, како би приближила идеале и као један од 4 представника из Републике Српске, изабраних на регионалној сесији прошле године, добио сам могућност да дебатујем и разговарам са људима из цијелог EX-YU простора, али и шире (примјера ради, многи ученици из мостарског Уједињеног колеџа свијета, UWC, као и делегација из Италије). Мултикултуралност и разноврсност овдје напокон нису били апстрактни појмови које чујемо путем медија, већ истинске вриједности које су само допринијеле нашем међусобном разумјевању и раду.
Ја сам, лично, био смјештен у Комитет за уставна питања, гдје нам је додијељена можда и најтежа тема цијеле конференције: Брегзит. Био је прави изазов створити резолуцију о нечему око чега се врх некадашњег свјетског хегемона 20 дана од излаза из Европске уније и даље прелама. Након свих тим билдинг вјежби и вечерњих дружења, наш комитет попримио је посве јединствен изглед, што је састављање резолуције учинило много лакшом. На последњи дан Наренте, сви смо се састали, формално обучени и са спремним ватреним говорима, у згради Федералне владе и тамо, у великој подземној сали, гдје се одржала сама сесија, изнијели своје резолуције.
Европски парламент младих је за мене представљао једно изузетно искуство, пуно догађаја и динамике. Просто ми, лично, буде фасцинантна вољност младих да уложе толику количину труда и рада у нешто што није ни за оцјену, ни “заправе” (ипак, ово је само симулација рада ЕП). Присуство на овом догађају ме је дубоко убиједило да ћемо и ми једног дана бити у стању да пређемо преко прошлости и, користећи се истим језиком и културом, напокон постати успјешни чланови међународне заједнице. Но, све почиње у младости, а многима је тај почетак управо био у Мостару.
Постављено: 22.04.2019.
Назад на архив